Jubilate logo
Gepubliceerd op:

Starring Jubilate, een zomerconcert met variatie

‘Anders dan anders’, ‘voor elk wat wils’. Opmerkingen die dinsdagavond 24 juni na afloop van het zomerconcert van het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate, gedirigeerd door Aldert Fuldner, worden gehoord. Geen traditioneel zomerconcert met een hecht blok Jubilate voor en na de pauze. Er is gekozen voor  een concert met nieuwe en onverwachte elementen in het programma. Allereerst is er het samenspel met niet alleen het Holland Symfonieorkest maar ook is er een rol voor de DVS Big Band Plus. Daarnaast het Codarts Quintet, begeleid door (gast)pianist Arthur Postma. Een 4-tal zojuist afgestudeerde en getalenteerde zangers en zangeressen de solopartijen voor hun rekening.

Een concert van Jubilate heeft een thema, zo ook dit zomerconcert. Met ‘Starring Jubilate’ wordt  een uitstapje gemaakt naar de wereld van de filmmuziek.  Uiteraard is niet alles nieuw voor de 800 bezoekers waaronder de indeling van het programma. In zwart kostuum zingen de ruim 160 zangers nummers waar het koor in haar christelijke overtuiging voor staat  en over zingt. Na de pauze een luchtiger invulling van het programma met tal van songs uit bekende films en daar past het witte colbert bij.

 

Kenmerkend maar toch anders

Het koor opent het programma kenmerkend met het ‘Ambrosiaans Lofgezang’ om vervolgens de bezoekers zingend te overtuigen met een compositie van David J. Evans ‘Wees stil voor het aangezicht van God’. De toon is gezet door Jubilate en diezelfde toon, maar dan nu instrumentaal, wordt door de DVS Big Band Plus vervolgd. ‘You raise me up’, gespeeld onder leiding van hun dirigent Bart van Meijl, klinkt volwassen. Een Engelstalig muzikaal blok volgt, met solistische ondersteuning van het koor door een solist van het Codarts Quintet. De stem en presentatie van de solist is nog niet vast maar dat zal  tijdens het concert alras verbeteren. Ook Jubilate klinkt in het moeilijk te zingen ‘Agnus Dei’ van Karl Jenkins niet 100%, met name bij de inzetten van de verschillende partijen. Toch slaat het koor zich er goed doorheen, evenals de Big Band Plus dit doet met het ‘Halleluja’ van Leonard Cohen. Het deel voor de pauze wordt afgesloten met een krachtig samenspel tussen de Big Band Plus en Jubilate. In de voorbereiding is er veel aandacht gegeven om te komen tot een juiste balans tussen orkest en koor en hiervan is nu sprake; een mooi slot, met onder andere ‘The Exodus Song’, van het eerste concertdeel.

 

Volop filmmuziek

Na de pauze staat het thema ‘Starring Jubilate’ centraal. Tal van bekende filmmelodiën komen voorbij en dat is te merken in concertzaal Cleyn Duin. ‘Can you feel the love tonight’, ‘What a wonderful world’, ‘Tonight’ en ‘Maria’ en nog meer uit de West Side Story, ‘Speak Softly’ uit the Godfather, zomaar een aantal songs die door koor en/of door Codarts Quintet worden gezongen. Dat dit een concert met veel variatie is, laat de Big Band Plus horen met hun instrumentale ‘Nederlandse Medley’. Zomaar ineens tussen de filmmuziek een medley met populaire muziek; voor de bezoekers wennen maar er is waardering voor deze afwisseling. Het Codarts Quintet komt meer en meer in hun ‘comfort zone’ in het door hun gezongen blok waarbij het nummer ‘Flight’, gezongen door het duo Sofie Habets en Milene van der Smissen, prachtig klinkt. Ook Maarten Redeker en Daan Smits (hij heeft o.a. een rol gehad in de Soldaat van Oranje) voelen zich meer en meer thuis op het podium van en met Jubilate.

De finale van het concert nadert met de alom bekende James Bond song ‘Goldfinger’ en ook  ‘Skyfall’ van de laatste gelijknamige James Bond film wordt gezongen en gespeeld. De Big Band Plus is bij deze nummers duidelijk te horen en de 160 stemmen moeten hun uiterste best doen om er bovenuit te komen. Een luisterrijke compilatie, twee verenigingen Jubilate en DVS die laten zien en horen dat samenspel leidt tot een gevarieerd concert. Het concert wordt afgesloten met ‘Singin in the Rain’, gevolgd door een langdurig en welgemeend applaus van de 800 bezoekers. Om de boodschap ‘Singin in the Rain’ extra kracht bij te zetten, dit nummer nogmaals als toegift. Geen tradioneel zomerconcert van KCM Jubilate, integendeel. Koor en dirigenten Aldert Fuldner en Peter Bontje, deze avond ondersteunend op piano, zijn de uitdaging aangegaan om af te wijken van datgene wat Jubilate zo vertrouwd is. Samenspel met DVS Big Band Plus en aan beginnende solisten het podium bieden. Alle reden om dit concert als ‘anders dan anders’ te kwalificeren maar dan wel met de toevoeging ‘verandering van muzikale spijs doet eten’.

Kees de Jong.