Jubilate logo
Impressie afbeelding

Historie

Destijds in de jaren ‘50 was er een aantal mannen dat zong in een gemengd koor. Zij wilden eigenlijk liever zingen in een mannenkoor. Dat was er niet in Katwijk, zodat besloten werd een mannenkoor op te richten. In het najaar van 1953 stak een aantal mannen de koppen bij elkaar en werd besloten tot oprichting van het “Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate”.

De eerste repetitie werd met veertig mannen gehouden in het catechisatielokaal op het plein bij de Nieuwe Kerk. De toenmalige dirigent was Gradus Wendt. Door de gestage groei van het koor moest men binnen het jaar, vanwege de grote opkomst op de repetitieavonden, verhuizen naar de bruiloftszaal in Casa Cara aan de Tramstraat. Ook deze repetitiegelegenheid was niet ideaal. Gelukkig kwam er snel ruimte beschikbaar in “het Kerkhaventje” bij de Oude Kerk aan de Boulevard.

In het jaar 1957 werd de eerste koorfoto genomen (bekijk meer foto’s uit de oude doos). Na korte tijd bleek ook het kerkhaventje te klein voor het steeds groter wordende koor en werd er uitgeweken naar het wijkgebouw/kleuterschool op het Abeelplein. De koffie in de pauze werd elke week verzorgd door Marijtje de Jong. Zij heeft daar heel wat liters koffie uitgeschonken.

De directie van het koor werd in 1964 overgenomen door Leen Manneke, tot 1969. Daarna, na een korte periode door Louis van Wijngaarden, werd de jeugdige Sander van Marion aangesteld als dirigent. Deze aanstelling bleek een schot in de roos. Muzikaal bracht Sander van Marion het koor tot ongekende hoogte.

Zowel met het geestelijke, als met het populaire lied. Dit werd mede mogelijk door zijn aantrekkelijke manier van repeteren; er was plaats voor humor waarbij het serieuze repeteren uiteraard wel op de eerste plaats stond. Het ledenaantal bleef verder groeien, waardoor opnieuw een andere repetitieruimte gezocht moest worden. Deze werd gevonden in het nieuwe zalencomplex Tripodia. Een prima locatie waar naar alle tevredenheid tot 2015 gebruik van is gemaakt. Doordat Tripodia een andere bestemming kreeg moest naar een andere oefenruimte gezocht worden. Uiteindelijk is die gevonden op de Nieuwe Duinweg 51. In het nieuwe clubgebouw van muziekvereniging DVS.

Na het vertrek van Sander van Marion in 2006 wordt het koor geleid door Aldert Fuldner met veel geestdrift en elan. Ook onder zijn leiding is het repertoire aangevuld met nieuwe, interessante en aansprekende muziek. Hij wordt bijgestaan door vaste gastdirigent  Arthur Postma. Het koor telt momenteel zo”n 200 leden. Nog steeds behoort Jubilate tot een van de grootste mannenkoren in Nederland.

Mannenkoor Jubilate is niet alleen een koor, maar in bepaalde opzichten eigenlijk ook een onderneming.  Dit is ook nodig in een tijd van toenemende kosten en lage subsidies. De kosten voor concerten en medewerkingen zijn enorm. Om dit allemaal te kunnen financieren heeft Jubilate een grote groep van vrijwilligers die er voor zorgt dat de financiële middelen worden aangevuld . Zo bieden zij hulp bij het uitruimen van huizen, wordt er oudpapier en kleding verzameld. Ook wordt  het eigen podium voor diverse activiteiten verhuurd. Zo heeft Jubilate een bron van inkomsten, waarmee de activiteiten deels kunnen worden gefinancieerd..

Jubilate is niet alleen bekend in Katwijk en omstreken, het heeft ook een landelijke bekendheid. De uitnodigingen uit alle hoeken van het land getuigen hiervan. Deze bekendheid heeft het koor mede verkregen door een scala aan tv-optredens.

In het buitenland is Jubilate inmiddels geen onbekende meer, getuige de concertreizen naar Amerika /Canada (1975), Amerika (1988), Tsjechië (1995), Duitsland (1999, 2002 en 2017), Italië (2004) , Londen (2010) en Polen (2015)  en Duitsland (2017)

Nog steeds bruist het koor van activiteiten en het hoopt nog lange tijd de vele liefhebbers van hun zang te kunnen laten genieten.