Jubilate logo
Gepubliceerd op:

Wat doet ontroering met mensen? Het is er in ieder geval opeens, onverklaarbaar, als uit het niets. Zo onroert Nearer my God to Thee tijdens het zomerconcert van Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate in Sporthal Cleyn Duin. Het heeft vast te maken met het thema van dit concert, Sailing home, een adagium met voor de spirituele verstaanders onder ons een dubbele betekenis. Het genoemde lied werd aan dek gespeeld tijdens het zinken van de Titanic in 1912. Ruim 1500 mensen zouden nooit meer thuis komen. Het is misschien die wetenschap die ook meespeelt. Katwijk heeft immers ook een geschiedenisals het gaat om mensen die niet meer van zee terugkeren.
Het zomerconcert is een bijzondere muzikale ervaring. Een scala aan mooi op elkaar afgestemde liederen, dynamisch, afgewogen ritmisch, legato waar legato en staccato waar staccato moet. Een grandioze prestatie van het bekende Katwijkse mannenkoor. En dan wil je een enkele ongelijke inzet, of het doorzingen van sommige koorleden waar het beslist niet moet, best wel door de vingers zien.
Zonerconcert2016SanneMalant

 

 

 

 

Een gouden greep is sopraan Sanne Mallant. Het klassieke Avé Maria is niet zo aan haar besteed. Het heeft bovendien een tempo alsof de trein nog gehaald moet worden. Maar in de andere stukken is Mallant veel beter op dreef. Of het nu musicalachtig of jazzy moet, met deze muziek voelt ze zich als een vis in het water. Ze wisselt haar vibrato prachtig af met een egale klank. En in de hoogte is ze een verademing: helder en vast.
Na de pauze komt het allemaal nog meer los. Operette, opera, en natuurlijk de welbekende finale,het wordt allemaal gebracht met overduidelijk veel plezier. Jubilate lijkt nog altijd beter te worden. Ook in de uitspraak van het Duits, Italiaans en Frans. Een compliment voor dit linguïstische staaltje zangwerk van deze 200 mannen.
Pianist Arthur Postma is een vakman op de vleugel. Zijn spel is niet alleen technisch van hoog niveau, maar ook zeer doorleefd en uitermate persoonlijk. Grote lof oogst hij met de medley Hollandse zeemansliedjes waarvan Het kleine café aan de haven door het publiek uit volle borst wordt meegezongen. Evenals de finale Sailing home van Piet Veerman, extra ondersteund door een heuse doedelzakspeler, een van de verrassingen van de avond. Het orkest is vanavond ook al zo verrassend goed op dreef, met een mooie strijkerssectie en geweldig koper en slagwerk. Bovendien met een succesvolle trompettist in het instrumentale Trumpeters Lullabye van Leroy Anderson.

Kortom, de altijd bescheiden dirigent Aldert Fuldner heeft met dit concert weer een onbescheiden prestatie van formaat geleverd.

Sailing home, zomerconcert door Katwijks Christelijke Mannenkoor Jubilate in sporthal Cleyn Duin o.l.v. Aldert Fuldner. M.m.v. Sanne Mallant (sopraan), Arthur Postma (piano) en het Holland Symfonie Orkest. Gehoord op woensdag 29 juni.

Adri van Beelen