Jubilate logo

KATWIJKS MANNENKOOR JUBILATE JUBILEERT

Gepubliceerd op:

Op zaterdag 1 juli viert het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate haar 70- jarig bestaan met een jubileumconcert in de Hooglandse Kerk in Leiden.  Dit muzikale feest heeft de titel ‘zeventig jaar voor en na de pauze’ meegekregen.

Een gevarieerd concert waarin het honderdveertigkoppige mannenkoor een schat van prachtige liederen ten gehore zal brengen. Voor de pauze ligt het accent op het geestelijke lied, na de pauze het populaire genre uit de jaren zeventig.

RIJKE HISTORIE

Jubilate is in al die jaren een bekend koor geworden, heeft een rijke historie achter zich liggen en is nog steeds springlevend.

Tot grote bloei kwam het koor onder leiding van maestro Sander van Marion. Door zijn aansprekende manier van dirigeren en zijn enthousiasme groeide het koor uit naar 235 leden in 1998. Het koor kreeg landelijke bekendheid door een groot aantal televisieoptreden en het uitgeven van diverse albums. Veel optredens werden er gegeven in kerken, sporthallen en concertgebouwen. Ook werden er talrijke buitenlandse reizen gemaakt naar onder andere de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Tsjechië, Italië, Polen, Engeland en Duitsland.

Een van de hoogtepunten was in 2004 waar Jubilate op audiëntie werd ontvangen door Paus Johannes Paulus ll. Daar werd het Benedictus op het Sint Pietersplein ten gehore bracht.

TRADITIE

Vanaf 1978 is het een traditie geworden dat Jubilate haar lustrum viert in de muziektempel van Nederland: het Concertgebouw in Amsterdam. De grote kosten die hiermee gepaard gingen, werden gefinancierd uit tal van activiteiten. Met de opbrengsten uit een kringloopwinkel, het houden van een zomermarkt, ophalen van oud papier en het uitruimen van woningen konden de toegangskaarten ver beneden de kostprijs worden verkocht. Helaas zijn deze inkomsten door verschillende oorzaken weggevallen en is het niet meer haalbaar om ook in dit lustrumjaar een muzikale gang naar Amsterdam te maken.

ALTERNATIEF

Een heel mooi alternatief is gevonden om het zeventigjarig bestaan van het koor toch groots te kunnen vieren. Op 1 juli 2023 zal Jubilate haar jubileumconcert geven in de Hooglandse Kerk in Leiden.

Na de moeilijke coronajaren van 2020 en 2021 heeft Jubilate zich herpakt. Zoals zovelen koren, heeft ook Jubilate in ledenaantal moeten inleveren.

Het koor bestaat op dit moment uit ruim honderdveertig enthousiaste zangers en het heeft inmiddels de wind in de zeilen gekregen. Nieuwe leden melden  zich weer aan en de inspiratie om iets moois ten gehore te brengen is alleen maar groter geworden.

Na de twee stille pandemiejaren hebben de mannen van Jubilate weer twee concerten gegeven in de Nieuwe Kerk in Katwijk. Vooral het kerstconcert leverde veel positieve reacties en lovende recensies op.

JUBILEUMCONCERT

Op zaterdag 1 juli zal Jubilate onder de bezielende leiding van dirigent Aldert Fuldner laten horen waartoe dit unieke mannenkoor in staat is.

Een gevarieerd programma van geestelijke en populaire liederen staat in de steigers. Na de pauze zal vooral de muziek uit de jaren zeventig ten gehore worden gebracht. Bij veel leden van het koor komen bij het zingen van deze muziek uit hun jeugdjaren mooie herinneringen boven.

Toen waren we nog jong en nu alleen nog jong van hart!

Het koor wordt begeleid door Arthur Postma (piano), Aarnoud de Groen (orgel), groot ensemble Holland Symfonie Orkest, een drietal doedelzakspelers en soliste Tessa van Tol. Zij heeft haar sporen verdiend in diverse musicals.

Jubileumconcert van het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate.

Op zaterdag 1 juli 2023 in de Hooglandse Kerk in Leiden.

Aanvang concert 19.30 uur.

Kaarten vanaf de derde week in mei in de voorverkoop op www.jubilate.nl en bij de leden van het koor.

Indien voorradig in de kerk op de dag van het concert.

Kosten € 20

Vanuit Katwijk rijden er speciale concertbussen, ook via Rijnsburg. Kosten € 8 Nadere info te zijner tijd te lezen op www.jubilate.nl