Jubilate logo
Gepubliceerd op:

GESCHIEDENIS

Als Katwijk in de geschiedenis wordt beschreven is dat meestal in relatie met de zee. De zee en Katwijk zijn altijd met elkaar verbonden geweest en dat zal ook zo blijven. In de tijd van de Romeinen was Katwijk de uiterste noordgrens van het grote rijk en speelde “De Brittenburg”een belangrijke rol in de Romeinse verdedigingslinie. In 1231 wordt er in de annalen voor het eerst Catwijck genoemd en honderd vijftig jaar later, aan het begin van de vijftiende eeuw, wordt er gesproken over een visafslag op het strand. Vanaf die tijd voeren platbodems het strand op en werd de gevangen vis aan de Katwijkse kust verhandeld.

In de geschiedenisboeken zijn vele verhalen te lezen over de Katwijkers en hun zee. De bekende schrijver Herman Heijermans heeft enige jaren in Katwijk gewoond en in de negentiende eeuw vestigden ook enkele bekende schilders zich in het kustdorp, zoals Jan Toorop en Willy Sluiter. Ook begon Katwijk zich toen te ontwikkelen als badplaats, vooral na de aanleg van de tramlijn Katwijk – Leiden in 1881. In Het Katwijks Museum is nog veel te zien van het Katwijk uit die tijd.

Zwaar had het dorp te lijden in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1942 werd langs de Boulevard en het strand de ‘Atlantic Wall’ gebouwd, waarvoor bijna 600 huizen moesten worden gesloopt.

DE ZEE NEEMT 

Dat de zee niet alleen geeft maar ook neemt weten de Katwijkers als geen ander. Op de Boulevard zal, bij iedereen die hier een bezoek brengt, de aandacht getrokken worden voor een tweetal monumenten. Op de Noordboulevard staat het in 2005 geplaatste monument voor omgekomen Katwijkse zeelieden. Tweehonderdvijfenzeventig namen van Katwijkse mannen. De jongste is dertien, de oudste is bijna zeventig. Het is het monument voor het verdriet van Katwijk. Voor de vrouwen, de kinderen, de familie wiens geliefde nooit meer thuis kwam. Van de zee die heeft genomen. Het andere monument staat voor de Oude Kerk.

“De Vissersweduwe met zoon”, ter nagedachtenis aan de vissers die gedurende de oorlogsjaren 1914 – 1918 zijn omgekomen. Het granieten beeld werd onthuld door prinses Juliana die dit beeld aan de Katwijkse bevolking gaf bij het afscheid van haar verblijf in Katwijk.

EN DE ZEE GEEFT

De Katwijkers hebben ook heel veel aan de zee te danken. Heel veel Katwijkers verdienen er hun boterham mee. Niet alleen aan de visserij en de daarmee verbonden industrie, maar ook aan de vele badgasten. Katwijk profileert zich als gezellige familiebadplaats en sinds de afronding van Katwijks nieuwe ‘Kustwerk’ met een ondergrondse parkeergarage en een prachtige wandelboulevard bloeit het toerisme als nooit te voren.

 

JUBILATE EN DE ZEE

Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate heeft zich ook altijd verbonden gevoeld met de zee. Vele zangers hebben in de visserij gezeten en weten als geen ander hoe belangrijk de zee voor deze kustplaats is. Daarom werd er ook met veel enthousiasme tijdens ‘Sail Amsterdam 2015’ medewerking verleend aan de interkerkelijke dienst “Blessing of the Sails” die gehouden werd op MS De Ruyter. Hierdoor ontstond ook het idee om in het komend zomerconcert van Jubilate de zee te bezingen.
Jubilatie zingt bij 2015 SAIL I (51)

 

 

 

 

Onder de titel ’Sailing Home’ zingt Jubilate over de zee. Natuurlijk ontbreekt dan Piet Veermans ‘Sailing Home’ niet en ook ‘I’m sailing (Rod Stuwart) en Bridge over troubled water (Simon&Garfunkel) zullen ten gehore worden gebracht. Daarnaast zullen traditionele liederen ook ruimschoots aandacht krijgen. Kortom een interessante, muzikale avond!

OM ALVAST TE NOTEREN:

Zomerconcert Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate
Woensdag 29 juni 2016. Aanvang: 20.00 uur
Sporthal Cleijn Duin Katwijk aan Zee.