Jubilate logo
Gepubliceerd op:

Jubilate zingt en zorgt voor het ware kerstgevoel

Dinsdagavond 16 december, het jaarlijkse kerstconcert van het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate in sporthal Cleijn Duin. ’Kerst met Jubilate’ is het thema van dit concert en dat is ook de mening en gevoel van de ruim 800 aanwezige trouwe fans en bezoekers. In de dagen voor kerst hoort immers het bijwonen van het concert van KCM Jubilate. De meer dan 150 in het zwart geklede koorzangers, onder leiding van de ontspannen dirigerende Aldert Fuldner, zorgen hiervoor.  Mezzosopraan Ellen van Beek, Arthur Postma op vleugel, Peter Bontje op synthesizer en het Holland Symfonie Orkest completeren het  sfeervolle  kerstprogramma.

2014 kerst 123

Afwisselend programma

Dirigent Aldert Fuldner, ondersteund door tweede dirigent Peter Bontje, heeft voor dit concert een uitermate afwisselend programma samengesteld dat de bezoekers van begin tot het einde van het concert boeit. Het begint al met de Intrada met een 4-tal kerst klassiekers als ‘Nu zijt wellekome’ en ‘Stille Nacht’. Opvallend hierbij zijn de gesloten mappen van de koorleden en het resultaat hiervan is  zicht- en hoorbaar. Geconcentreerd op de dirigent en met de blik gericht op de zaal een gedragen opening van het concert. Helder is de stem van Ellen van Beek. Gevoelige solopartijen waarin onder andere het ‘Ave Maria’ en ’Breath of Heaven’ wordt gezongen, doet het publiek met emotie luisteren. Jubilate verrast het publiek met een 3-tal stukken uit de ‘The Armed Man’, een mis gecomponeerd door de Welshe componist Karl William Jenkins. Dat belooft wat voor het grootse bevrijdingsconcert mei 2015, waarin de gehele mis door KCM Jubilate met nog drie koren wordt gezongen. Zowel voor- als na de pauze wordt er door het koor nieuw kerstrepertoire gezongen, dit alles in balans met de meer bekende kerstliederen als ’Mary’s Boy Child’ en ‘O little town of Bethlehem’.  Geboeid wordt er geluisterd naar de solo’s van Arthur Postma. Welke bekende melodiën dansen de zaal in?

Hele pagina afdrukken

Opmaat voor Kerst

Na de pauze de kledingswitch; de zwarte colbert is wit geworden en een gevarieerd tweede deel van het programma volgt. Een serie Christmas Carols uit Engeland, Schotland en Wales volgt. Gemakkelijk in het gehoor liggende liederen  die de sfeer van kerst voelbaar maken. Ellen van Beek borgt met haar open stem de kwaliteit van dit kerstconcert, vooral in de stukken waarin koor en mezzosopraan elkaar versterken onder andere in de liederen  ‘Hallelujah, Jesus in born’ en zeker ook in het zo bij Jubilate passende ‘Cantique de Noël’.  Jubilate, Ellen van Beek en gastmuzikanten doen het publiek genieten. Een verdiend applaus, gevolgd door het ‘Ere zij God’, de juiste opmaat voor de kerstdagen. Of zoals één van de bezoekers opmerkt: ‘.Jubilate zingt en zorgt voor het ware kerstgevoel’.