Jubilate logo
Gepubliceerd op:

Donderdag 21 mei 2015

Weer vroeg uit de veren!

Na een lange reisdag en nog een genoeglijk samenzijn daarna, lukt het toch om 8 uur te vertrekken. Het blijkt al snel dat niet iedereen het beloofde kingsize bed op de kamer heeft aangetroffen en voor velen was de nacht te kort. Dus de eerste uren is het heel rustig in de bus. De eerste stop zal Görlitz zijn. Dit grensstadje ligt aan de rivier de Neisse. Het is een gedeelde stad. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het oostelijk deel van de stad, dat aan de andere kant van de rivier ligt, onder Pools gezag en heet Zgorzelec. Tussen deze twee stadsdelen bevinden zich drie grensovergangen, maar, sinds de val van de muur in 1989 is een paspoort niet meer nodig. Görlitz is een heel mooi stadje met veel gerenoveerde jugendstil huizen.

Dag2-1

We kijken hier een uurtje rond en vervolgen dan weer onze weg naar Wroclaw; het vroegere Breslau. Hier worden vele euro’s omgewisseld voor Poolse zloty’s. Na 1945 is Breslau Pools geworden. Bijna alles wat aan Nazi-Duitsland herinnerde werd verwijderd. Ook de achtergebleven Duitse bevolking moest weg. 70% van de stad was verwoest, veel gebouwen zijn weer prachtig gerestaureerd. Helaas is er verder geen tijd meer om deze stad een bezoek te brengen en inmiddels valt de regen met bakken uit de hemel. Met nog een korte stop bij een tankplaats komen we in ons hotel in Krakau aan. We hebben nu 1260 km achter de rug en zijn benieuwd wat de volgende dag ons gaat brengen. Tot morgen.

Dag 1, woensdag 20 mei.

Al om half zeven staan de zeven bussen te wachten op een kleine drie honderd Katwijkers die op weg gaan naar de Poolse stad Krakau.

StartBus

Mannenkoor Jubilate gaat op reis! Het is in Katwijk wijd en zijd bekend dat Jubilate regelmatig uitstapjes maakt. In het verleden werden Canada, Praag, Berlijn bezocht. Tien jaar geleden werd Rome aangedaan en de laatste koorreis was naar Londen en dat is al weer meer dan vijf jaar geleden. Dus de hoogste tijd om weer eens op stap te gaan. Het gezelschap bestaat niet alleen uit zangers alleen. Ook echtgenoten, familie en vrienden behoren bij de Jubilatefamilie. De reis begint heel voorspoedig. Het weer is prima: bewolkt en af en toe een zonnetje. De eerste stop is in Munster.

Munster

Een mooie stad die na de Tweede Wereldoorlog, na hevige bombardementen, weer prachtig is hersteld. We mogen er twee uur rondkijken. De prachtige Lambertikerk wordt door velen bezocht. Niet alleen omdat deze laatgotische kathedraal prachtige gebrandschilderde ramen heeft, maar vooral om de drie ijzeren kooien die buiten aan de gevel hangen. Ooit, in 1534, voorspelde hier Jan van Leiden de dag van het oordeel van God en richtte hij “Het Nieuw Jeruzalem” op. Uiteindelijk is het slecht met hem afgelopen en werd hij na zijn dood, als afschrikwekkend voorbeeld met twee van zijn trawanten aan de stedelingen getoond. Daarna op weg naar Eisenach. Een stad met de beroemde burcht De Wartburcht. In deze burcht heeft Maarten Luther in 1521 ondergedoken gezeten toen hij door de Paus in de ban werd gedaan en vertaalde daar het Nieuwe Testament vanuit het Grieks in het Duits. Na een stop van een uur wordt begonnen aan het laatste traject naar Jena. Daar staat een heerlijke warme maaltijd op ons te wachten en staan onze beloofde kingsize bedden klaar. Maar eerste nog een lekker slaapmutsje……… Tot morgen.