Jubilate logo
Gepubliceerd op:

Zondag 24 mei 2015.
De zondag beginnen we met een kerkdienst in het grote bedevaartcentrum Jana Pawla II
Dit centrum heeft niet alleen een grote ruimte voor de eucharistievieringen, maar er zijn ook kapelletjes waar kleding en gebruiksvoorwerpen van hun geliefde Poolse Paus Paulus II worden bewaard: de z.g.n. relikwieën.Dag5-2 Daarom komen hier jaarlijks meer dan 1 miljoen bedevaartgangers. Overigens willen heel veel koren in deze kerk zingen. Omdat Jubilate in 2004 voor paus Paulus II in Rome het Benedictus heeft gezongen, worden we hier hartelijk ontvangen en is het voor hun een eer dat ons koor hier komt zingen.

Auschwitz/Birkenau
Na de kerkelijke viering vertrekken we naar Auschwitz. Daar nemen we met elkaar kennis van de gruwelijkheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaats gevonden. Met gids en hoofdtelefoon worden we langs allerlei paviljoens geleid. Heel veel indruk maken de vitrines met duizenden schoenen, koffers en brillen. De sprekende ontberingen van mensen die tegen hun wil in dit kamp terecht zijn gekomen uitgebeeld met talloze foto’s. We worden er stil van.Dag5-4
Op deze plaats zijn ongeveer 1.1 miljoen mensen om het leven gekomen. Auschwitz is het symbool geworden voor de vernietigings- en concentratiekampen van de nazi’s die op veel plaatsen in Europa verschenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Het plan is aldaar een Israëlisch lied te zingen. Door miscommunicatie  is dit uiteindelijk niet doorgegaan. En misschien is dit maar goed ook. Hoofd en hart zijn voor velen te vol van alle indrukken. We komen om 19.00 uur weer in ons hotel aan.  Na het diner worden de koffers weer gepakt. Ons Krakau avontuur zit er bijna op. Morgen staat het vertrek om 8.00 uur gepland.
Katwijk here we come!
Zaterdag, 23 mei 2015.

Het concert
Wat hebben we met elkaar genoten van het concert in de Petrus en Pauluskerk. Na een rommelige generale, viel alles op zijn plaats.De kerk was gevuld met aandachtige toehoorders.Dag3-5 Niet alleen de eigen supporters, maar ook tal van toeristen hadden de kerk weten te vinden. Overal in de stad hadden we op strategische plaatsen flyers opgehangen met de aankondiging van ons concert. Indrukwekkend was de prachtige akoestiek. Ook het orkest en de Poolse soliste waren van een hoog niveau. Het Sanctus in zo’n prachtige ambiance te mogen zingen is echt een fantastische belevenis.

Vrije ochtend en Wieliczka
De zaterdagochtend kunnen we vrij besteden. De meesten laten zich door de bus naar het stadscentrum brengen, maar er blijken ook sportievelingen te zijn die een heerlijke ochtendwandeling richting stad verkiezen.
’s Middags staat de zoutmijn van Wieliczka op het programma. Deze zoutmijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 km lang en bereiken een diepte van 327 meter.Dag4-1 Het blijkt een vermoeiende tocht te worden. Eerst dalen we met talloze trappen af naar een diepte van 64 meter. Dan worden we rondgeleid langs een 3.5 km lange route. Daar zien we standbeelden van historische en mythische figuren, allemaal uitgehouwen in het rotsachtige zout. De rondleiding voert ons ook naar een enorme kathedraal met prachtige bijbelse voorstellingen. In een van de grote, ondergrondse zalen geeft Jubilate een concert á capella.Dag4-2
Moe, maar voldaan, komen we om 19.00 uur weer terug in het hotel. Morgen wacht ons een mis en een concert in het Jana Paula 2 centrum en daarna een bezoek aan Auschwitz.Vrijdag 22 mei 2015.

Bezichtiging Krakau
Vandaag staat, onder begeleiding van een gids, een bezoek aan de oude stad Krakau op
het programma. Het valt meteen op, bij het binnen rijden van het centrum, dat de stad heel veel kerken telt; wel 140. De een nog mooier dan de ander. Het is een “koninklijke stad”, waar gedurende vijf eeuwen de Poolse koningen hebben gewoond. Zij woonden in het kasteel van Wawel, een hoogte van 228 meter, aan de oever van de rivier Wisla. Ook de grote markt en de gotische Mariakerk zijn meer dan de mooiste waard om te bezoeken.

Dag3-3 De grote markt is een enorm plein met straatmuzikanten, veel terrassen en souvenirwinkeltjes. Een heel gezellige drukte. Met een groep jubilategangers wordt spontaan een polonaise ingezet tot grote hilariteit van het winkelend publiek. De stemming zit er al goed in!

Dag3-1

Concert
Vanavond geven we een concert in de St Petrus en St Pauluskerk. Deze kerk werd rond 1600 gebouwd en is sinds 1960 een basiliek. Het interieur bestaat uit een breed schip met twee zijbeuken. Voor de ingang van de kerk staan twaalf apostelfiguren op de zuilen van een balustrade. In deze prachtige ruimte gaat Jubilate een concert geven.

Dag3-2Als we tijdens de rondwandeling langs lopen zien we een grote aankondiging van ons concert in het Pools.
We hebben er met z’n allen zin in! Want in zo’n prachtige kerk te mogen zingen is voor iedereen een uitdaging het beste beentje voor te zetten.