Jubilate logo
Impressie afbeelding

JUBILATE GAAT OP REIS

Gepubliceerd op:

Van woensdag 22 mei t/m maandag 27 mei maakt het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate een zesdaagse concertreis naar het Zuid-Duitse Bayreuth. Deze stad dankt zijn bekendheid aan de componist en operaschrijver Richard Wagner, die daar een groot theater liet bouwen om zijn muziekstukken te kunnen uitvoeren.

de vorige concertreis

Het is al weer zeven jaar geleden dat Jubilate op reis ging. Deze reis stond al eerder gepland, maar door de coronapandemie moest de trip worden uitgesteld. In 2017 bezocht het koor de Duitse steden Erfurt, Weimar en Leipzig in het kader van 500 jaar kerkhervorming. Vooral het optreden a capella in de Thomaskirche bij de graf van Johann Sebastian Bach liet een diepe indruk achter.

Ondanks het feit dat het koor kleiner is geworden, is er toch genoeg animo om deze reis te organiseren. Met 85 zangers, de echtgenoten en de supporters, samen zo’n 220 mensen, zal deze reis gemaakt worden.

Bayreuth

De stad van de bekende componist Richard Wagner.Deze musicus wordt gezien als een van de meest invloedrijke componisten uit de westerse muziekgeschiedenis

Wagner staat niet alleen bekend om zijn indrukwekkende opera’s die hij schreef, maar ook om zijn houding ten opzichte van de Joden. Hij ageerde sterk tegen hen. Politiek, schuldeisers en huwelijken hebben veel invloed gehad op het schrijven van zijn muziekstukken. In Bayreuth liet hij een grote muziektempel bouwen. Nog steeds worden zijn opera’s in zijn Festspielhaus opgevoerd. Nog niet zo lang geleden werd een vijfdelige documentaire ‘Tijl in het voetspoor van Richard Wagner’ uitgezonden.

Naast een bezoek aan de stad, geeft Jubilate daar een concert met een uit 14 musici bestaand orkest samen met een operasopraan op zaterdag 25 mei in de Stadtkirche Heilig Dreifaltigkeit en op zondag 26 mei verleent het koor haar medewerking aan een kerkdienst.

de omgeving

Vanuit Bayreuth zal er ook een uitstapje gemaakt worden naar Tjechië. Het gezelschap bezoekt Marianské Lázne dat bekend staat om zijn geneeskrachtige bronnen en zijn fraaie gebouwen. Sinds 2021 staat dit kuuroord op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het koor geeft na de lunch een klein concert op een unieke locatie.

Verder zullen de steden Neurenberg en Bamberg worden bezocht en krijgt het gezelschap een stadswandeling onder leiding van stadsgidsen. Het belooft een enerverende en interessante reis te worden. Belangstellenden kunnen de belevenissen volgen via de website van Jubilate (www.jubilate.nl) en via Facebook. In deze krant verschijnt ook een reisverslag.