Jubilate logo
Gepubliceerd op:

Katwijks grootste mannenkoor Jubilate heeft de respectabele leeftijd van 60 jaar bereikt. Hoe kun je zo’n mijlpaal nou beter vieren dan met een concert? Daarom huurde het koor het Concertgebouw in Amsterdam af en ondernamen fans en liefhebber woensdag 26 juni in een aantal afgehuurde bussen geanimeerd de reis naar de hoofdstad.

 

Door Adri van Beelen

Onder de noemer Thank you for the Music was een flitsend programma samengesteld waarin niet alleen de 180 koorleden naar hartelust hun muzikaliteit konden etaleren, maar waarin ook plaats was voor solisten als de sopraan Aylin Sezer, de mezzosopraan Eva Kroon, bas-bariton Frans Fiselier en pianist Peter Bontje. Ondersteuning was er door het Holland Symfonie Orkest en de algehele muzikale leiding berustte zoals altijd bij Aldert Fuldner, die alweer heel wat jaren de dirigeerstok zwaait bij het Katwijkse mannenkoor.

E13_003-240

Het programma was zo evenwichtig mogelijk samengesteld, wat wil zeggen dat het frivole repertoire van na de pauze misschien wel de serieuze klanken van voor de pauze moesten compenseren. In de eerste helft klonk net iets te veel serieus werk met veel nadruk op het religieuze aspect.

E13_003-122

Wat niet wegnam dat Lof aan de Heer een mooie binnenkomer was en Psalm 150 een ingenieus samenspel tussen orkest en koor liet horen. Bij de Drie keer het Onze Vader was de toon niet altijd even zuiver in harmonie met die van het orkest. En The Lord’s Prayer was net iets te slepend om te kunnen sprankelen. Maar in de negrospiritual Deep River was de dynamiek tot in elke vezel weer voelbaar. De Kleine Orgelsolomesse van Haydn was een gewaagde onderneming, maar werd heel verdienstelijk gedaan. Jubilate komt pas echt goed tot zijn recht in het opera- en operetterepertoire, zoals na de pauze te horen was. Daarin was de rol van de solisten ook groter, waardoor soms een fantastisch samenspel tussen hen en het koor ontstond, zoals in de Toreador aria uit Carmen. Licht en blij klonk het operetteblok met hoogtepunten als Im weissen Rössl en Die Lustige Witwe, die met recht ’lustig’ was. Het orkest was trouwens ook goed op dreef, wat bleek tijdens de prachtige begeleiding van Gerusalem van Verdi en in Strangers in the night, waarbij het een heuse Bert-Kaempfert-klank kreeg.

E13_003-147

In de grande finale blonken de mannen uit in Thank you for the Music van ABBA, knap bewerkt door Aldert Fuldner. Ronduit indrukwekkende dynamiek was te horen in Adiemus van Karl Jenkins, waarbij de mezzo overigens wel een beetje wegviel tegen zo veel mannengeweld. Niettemin, kippenvel hier. En ten slotte de uitsmijter Barcelona van Freddie Mercury, een ietwat gekunsteld lied dat het echter altijd goed doet in grote zalen. En zo sloot Jubilate, gedragen door de fraaie akoestiek van dit wonderschone Concertgebouw, het feestconcert in stijl af. Het publiek, dat niet alleen zaal maar ook balkons bevolkte, was bijzonder enthousiast. Soms net iets té, zoals blijkt wanneer mensen doodgemoedereerd door de stukken heen praten of uitgebreid snoepjes uit hun tas gaan opduikelen om vervolgens omstandig de kraakpapiertjes er af te peuteren.

Maar ach, een concert van Jubilate heeft nou eenmaal ook altijd iets gezelligs. Deze 60ste verjaardag was in ieder geval een feest.

Bron: De Katwijksche Post, 4 juli 2013