Jubilate logo
Gepubliceerd op:

Recensie kerstconcerten Katwijks Christelijk  Mannenkoor Jubilate Donderdagavond 20 december Sporthal Cleijn Duin Katwiijk
Zaterdagmiddag 22 december  Engelbewaarderskerk Lisse
Recensent: Kees de Jong.

Donderdag 20 december. Al vroeg zijn de vrijwilligers van het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate bezig om Sporthal Cleijn Duin om te bouwen tot een concerthal in kerstsfeer. Aan het begin van de avond begeven drommen bezoekers zich naar Cleijn Duin om het jaarlijkse kerstconcert van Jubilate bij te wonen. Ruim een half uur voor het welkomstwoord van voorzitter Herman de Best, zit de zaal al (boorde)vol. Geen stoel meer vrij om de 160 mannen van Jubilate en na de pauze ook de vrouwen van Songs for You te horen zingen. Bezoekers die er zijn om het kerstgevoel aan te wakkeren maar ook om de bijzondere compositie ‘Go to Bethlehem’, gecomponeerd door dirigent Aldert Fuldner, te horen. Het thema van kerst 2018, uitgedragen door Jubilate, Songs for You, het Holland Symfonieorkest, vaste gastdirigent en pianist Arthur Postma, slagwerker Jan Kuijt en niet te vergeten gastsopraan Seajeong Kim. Niet voor niets heeft Jubilate haar, evenals in 2017, gevraagd om te soleren en de koorzang te ondersteunen. Wat een sprankelende stem heeft deze in Korea geboren sopraan.

m_6000.jpeg

Traditionals en nieuw koorwerk
Voor de pauze zingt Jubilate tal van ’traditionals’ waaronder het verstilde ‘Stille Nacht’ als onderdeel van de Intrada. Mooi de concentratie van koor en dirigent te zien en te horen, zeker als de koormap dicht blijft. Al snel worden de 1000 bezoekers meegenomen in het concert als dirigent Fuldner aangeeft om in samenzang het ‘Eer zij God in onze dagen’ te zingen. Het Holland Symfonie Orkest met strijkers, blaas- en slaginstrumenten en zeker niet te vergeten het dansende pianospel van

Arthur Postma laat haar kunnen horen in de ouverture ‘Daar is uit ’s werelds duist’re wolken’, alras overgenomen door de tenor- bariton- en basstemmen van Jubilate. Seajeong Kim soleert in het Ave Maria de Caccini en Alleluja van Mozart. Best wel jammer dat de akoestiek in de sporthal de verfijnde sopraanzang niet versterkt. Twee dagen later zingt de sopraan, samen met Jubilate, in de Engelbewaarderskerk in Lisse. De zang van Saejeong Kim is in deze kerk werkelijk prachtig.

Maar des te groter de bewondering om in de sporthal deze zang te kunnen brengen. En dat geldt zeker ook voor de beide koren.  Het brede spectrum dat Jubilate in de zang beheerst is goed te horen in ‘Carol brothers, carol’ en ‘Lift up your heads’. Af en toe wat moeite met de tempi maar wat overheerst is de massaliteit van de mannenzang afgewisseld door de ‘alleenstaande’ sopraan.

m_6045.jpeg

Dat dirigent Aldert Fuldner, naast het arrangeren, ook fraai nieuw koorwerk componeert is te horen in het bekende gedicht ‘De Droom’. Mooi dat de dirigent van Jubilate met deze compositie op basis van het gedicht ‘Voetstappen in het zand’ zijn handtekening zet op nieuw koorwerk.

Bijzonder, de zangers zijn in het wit gestoken en het bekende ‘Cantique de Noël’ wordt al voor de pauze gezongen, volgend op het ‘Sanctus’.  Mooi ook dat de jeugdige slagwerker van DVS Katwijk, samen met Jubilate, op herhaling gaat in ‘The little drummer boy’. De kleine drummer Jan is in het afgelopen jaar groter gegroeid en daarmee ook de tred naar het podium en het gedegen slagwerk. Jan en koor worden beloond met een welverdiend applaus. ‘When the Saints go marching in’, het slotnummer voor de pauze. Een mooie afsluiting als opmaat voor het deel na de pauze ‘Go to Bethlehem’. Wellicht ook geprogrammeerd gezien het samenspel van de jubilerende verenigingen DVS Katwijk en KCM Jubilate, februari a.s. in de Theaterhangar Valkenburg. 

Go to Bethlehem
Na de pauze  wordt Jubilate ondersteund door de dames van het Beverwijkse koor Songs for You. Op het podium een koor van 200 zangers en zangeressen. Centraal midden Jubilate, geflankeerd door 50 vrouwelijke alten en sopranen. Met elkaar zingend de 12 delen van het kerstoratorium ‘Go to Bethlehem’, afgelopen zomer gecomponeerd door Aldert Fuldner, geschreven op de koorbezetting van vanavond. Wat een uitdaging voor beide koren, solist, orkestleden en dirigent om het nieuwe oratorium te zingen. De koren in balans, ongeacht het feit dat er sprake is van 160 zangers en 50 zangeressen. De uitvoering kan met hoofdletters worden geschreven, het was gewoon genieten. Dirigent Fuldner oogt ontspannen maar wel geconcentreerd met als resultaat geen zwakke of saaie momenten in het oratorium. Na een muzikale ouverture van het orkest ‘O come all ye faithful’, komt allen tezamen om Hem te aanbidden. Uitbundig en dan weer verstild, ritmisch, mannenstemmen ondersteund door vrouwenstemmen en daar bovenuit de soliste.  Nauwgezet en met zelfvertrouwen wordt er gezongen. Zo wordt dit ook door de bezoekers ervaren. Het is aandachtig stil in de zaal. Opverend in het ritme van de titelsong en de spanning meevoelend in ‘Arise and flee’, Jozef stapt op en vlucht met het Kind en zijn moeder naar Egypte, weg van Herodus. Een drie kwartier durend kerstoratorium om blij van te worden. Felicitaties voor componist en dirigent Aldert Fuldner, soliste, koor- en orkestleden, gewaardeerd met een langdurig applaus vanuit de zaal. De bezoekers hebben genoten. Een oratorium waar koorminnend Nederland ongetwijfeld meer van gaat horen.   

Even na 22.30 uur wordt het kerstconcert in samenzang afgesloten met ‘Ere zij God’.  Jubilate heeft de bezoekers gegeven waarvoor ze zijn gekomen. Een programmakeuze met ‘kersttraditionals’ en luisterrijk nieuw koorwerk, een lichtvoetige sopraan, een enthousiast orkest en pianist met brede muzikaliteit, professionele verlichting en geluid. Een koorklank ‘als vanouds’, geleid door een dirigent die ervoor zorgt dat de koorleden het middelpunt zijn van ‘Go to Bethlehem’.

Kerst met Jubilate in Lisse
Twee dagen later zingt Jubilate, in samenspel met de sopraan Seajong Kim, pianist Arthur Postma, little drummer boy Jan Kuyt,  onder leiding van Aldert Fuldner in de Engelbewaarderskerk in Lisse. ‘Kerst met Jubilate’, het programma is zonder pauze ingekort en kent dezelfde liederen als gezongen in Cleijn Duin, aangevuld met een 3-tal stukken uit het kerstoratorium. De kerkzaal zit met zo’n 700 bezoekers.
Kerstconcert Lisse klein2

De sfeer van kerst wordt juist in de kerk versterkt. De akoestiek in deze kerk doet de sopraan werkelijk schitteren, ragfijn worden de solo’s zonder geluidsversterking gezongen. Ruim vijf kwartier non stop in een kerkzaal die de mannenzang laat galmen in de positieve zin des woords.

Goed dat Jubilate deze kerst ‘op herhaling’ is geweest in Lisse; het repertoire en de zang is het waard om nog meer bezoekers te laten genieten van het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate.