Jubilate logo
Gepubliceerd op:

EEN REISVERSLAG

Op donderdagmorgen 1 juni 2017 vertrekken al heel vroeg een zestal bussen met Jubilate zangers met hun echtgenoten en supporters uit Katwijk. Na een succesvolle concertreis naar het Poolse Krakau, twee jaar geleden, is nu de bestemming Oost-Duitsland. Het is 500 jaar geleden dat de monnik Maarten Luther de misstanden in de Katholieke kerk aan de kaak stelde door middel van 95 stellingen die hij aan de slotkapel van Wittenberg spijkerde. Het begin van de reformatie! Een mooie reden om aan deze streek een bezoek te brengen en in verschillende grote kerken concerten te geven.

De reis

De bussen vertrekken om 6.30 uur. We hebben een stop in Neuss en een lunch in het prachtige middeleeuwse stadje Wetzler. Tegen de avond bereiken we ons hotel in Jena.

Dag01

 

 

 

 

 

Een voorspoedige reis ligt achter ons. Na de kamerindeling, het diner en nog een genoeglijk avonddrankje worden de kamers opgezocht.

Vrijdag, 2 juni zullen we een bezoek brengen aan de Oberweissbacher Bergbahn en geven we ’s middags een concert  in de Prediger Kirche in Erfurt.

 

Oberweissbacher Bergbahn

Vandaag brengen we een bezoek aan de Oberweissbacher Bergbahn, midden in het Thüringerwald. Met het bergtreintje dat door een kabel om hoog wordt getrokken, bereiken we na zo’ n  1.4 km het bergstation. Daar worden we onthaald met braadworst, brood en een koel drankje.

DAG02A

 

 

 

 

 

Een zangeres in een heerlijke roze jurk zingt voor ons een aantal Duitse schlagers en het “Tulpen aus Amsterdam” wordt met volle borst meegezongen. We genieten van de prachtige vergezichten en de mooie natuur. Ook het weer is ons goed gezind. Een heerlijk zonnetje en een prima temperatuur!

 

Erfurt

’s Middags bezoeken we de historische stad Erfurt en zingen we een aantal liederen in de Predigerkirche. Deze kerk die aan het einde van de vijftiende eeuw werd afgebouwd heeft een heel mooie akoestiek. Het is een belevenis in zo’n mooie kerk te mogen zingen. We lopen met elkaar naar de Domplatz. Daar, op de trappen van de Mariendom wordt een aantal foto’s van het koor gemaakt en zingen we a capella nog een lied. Dan krijgt een ieder de gelegenheid de stad op eigen wijze te verkennen. Om 19.00 uur zijn wij terug bij het hotel. Een fraaie dag ligt achter ons. Morgen wacht ons een bezoek aan Weimar en zullen we een groots concert geven in de Naumburger Dom.

DAG2C

 

 

 

Weimar

Na een zwoele zomeravond en veel gezelligheid op het terras, staat zaterdagochtend 3 juni een bezoek aan Weimar op het programma. Weimar is een prachtig cultuurstadje waar de schrijvers Goethe en Schiller en de componisten Bach, Liszt en Strauss hun sporen hebben liggen. Het wordt een prima ochtend waar iedereen op eigen wijze de stad verkent. De een heeft al snel een terrasje gevonden, de ander heeft alle vrije tijd nodig om de stad te verkennen.

dag3a Dag3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan wordt het tijd voor serieuzere zaken. Rondom 17.00 uur zitten we in de bus naar Naumburg. Daar staat een concert gepland in de Naumburger Dom. Na een korte voorbereiding met het philharmonisch kamerorkest uit Jena en een Duitse sopraan, mogen we onze vocale kwaliteiten laten horen. Het wordt een heerlijke avond. Alles klopt!

We zingen in een indrukwekkende kathedraal. De kerk zit vol met, niet alleen onze eigen supporters, maar ook heeft de plaatselijke bevolking de weg naar de Dom gevonden. Zowel het koor, de dirigent, het orkest en de soliste stijgen boven zichzelf uit. Er wordt ademloos geluisterd en aan het eind van het concert worden zij beloond met een staande ovatie. Met veel voldoening stappen we in de bussen terug naar ons hotel. Morgen wacht ons een kerkdienst en een concert in de Thomaskirche in Leipzig.

 

Petrus- en Thomaskirche

Op Pinksterzondag staat Leipzig op het programma. ’s Morgens verlenen wij medewerking aan een Evengelische Gottesdienst in de Petruskirche. Het wordt een feestelijke dienst waarin een jonge enthousiaste gemeente het Pinksterfeest viert met zang en de verkondiging. Er wordt gedoopt en het avondmaal wordt gevierd. Het is een feest om aan deze dienst te mogen deelnemen. Na de viering begeven we ons naar de Thomaskirche. Een prachtige kerk met een rijke geschiedenis. Het graf van de bekende componist Johann Sebastian Bach bevindt zich in het koor van deze kerk. Het wordt dan ook als een grote eer ervaren dat Jubilate in deze kerk bij het graf mag zingen. Het wordt een fantastische belevenis. Doordat alle liederen uit het hoofd worden gezongen is er opperste concentratie. Er ontstaat een heel mooi samenspel van inspiratie tussen het koor en de dirigent. De prachtige akoestiek doet de rest. Weldra stroomt de kerk helemaal vol met toehoorders die ademloos blijven luisteren.

IMG-20170605-WA0003

Na dit concert trekken we in groepen de stad in. We worden begeleid door in stadsgids die ons meeneemt in de geschiedenis van de stad. Als we nog wat rondgekeken hebben op eigen gelegenheid, sluiten we de dag af met een diner in de Rathauskeller. Een gezellige locatie waar het goed vertoeven is en waar het eten ook nog lekker smaakt. Moe en voldaan komen we omstreeks 21.00 uur in ons hotel aan. We sluiten de dag af met een gezellig samenzijn in de hotellobby. Morgen wacht ons een bezoek aan de Altenburger Bierbrouwerij en een bezoek aan het stadje Altenburg.

 

Altenburg

Na een stevig ontbijt stappen wij om 9 uur in de bus. Altenburg staat op het programma. Een leuk stadje met een oud centrum, maar met een vergrijsde bevolking. Door de hoge werkeloosheid zijn de jongeren naar het Westen van Duitsland vertrokken. Daardoor zijn veel huizen niet bewoond en is het aantal inwoners met zo’n 30 procent afgenomen. Met de stadsgids wandelen we door het oude centrum en bezoeken we de Bruderkirche. Daar wordt door enkele enthousiaste koorleden getracht in deze fraai kerk nog een lied ten gehore te brengen. Maar wat is een koor zonder dirigent. Het werd geen succes. In de kelder van de plaatselijke brouwerij nuttigen we onze lunch en kunnen we proeven van het plaatselijke gerstenat.

dag5c

Voor de middag staat een aantal vrije uren in Altenburg gepland. De meesten van ons brengen in bezoek aan het kasteel dat boven de stad uitsteekt, maar er zijn er ook die direct een terrasje pikken. Dan, aan het eind van de middag, breekt er een flink onweer los. Heel veel van ons hebben het geluk net op tijd in de bus te zijn. Maar ook een aantal pechvogels haalt het niet en komt druipnat aan. Een kwartier later dan gepland vertrekt de bus weer naar het hotel. De laatste dag zit er op. Voor morgen staat de terugreis gepland.

dag5d

 

 

 

 

 

Terugreis

Rond de klok van 9 uur zit het hele gezelschap in de bus. Bijna alle rekeningen zijn betaald en  een enkeling vergeet zijn sleutel in te leveren. Gelukkig hebben we nog Jaap Houwaard in ons midden die

vakkundig de betreffende personen weet op te sporen. Onze eerste stop is in Kassel. Helaas heeft bus 2 pech onderweg en moet het gezelschap, vanwege de veiligheid, over de hangrail worden gehesen. Ook werd er geïmproviseerd met de sanitaire stop. Uiteindelijk heeft iedereen van de koffie met gebak genoten en kan de reis worden vervolgd. In Duisburg hebben we een afscheidsdiner. De  halve kippen smaken prima. We kunnen er weer tegen voor het laatste stuk van de reis.

Zo heeft Jubilate weer een prachtige reis achter de rug. Als één grote familie zijn talrijke hoogtepunten beleefd en zal er nog vaak teruggedacht worden aan alle belevenissen die deze reis heeft achtergelaten.

 

Wim Bergman