Jubilate logo
Gepubliceerd op:

Van 1 juni t/m 6 juni 2017 reist Jubilate af voor een concertreis naar Duitsland. In het kader van 500 jaar kerkhervorming (1517 – 2017) zullen er door Jubilate concerten worden gegeven in het voormalige Oost- Duitsland. Zo wordt er een concert gegeven in de Naumburger Dom St. Peter und Paul te Naumburg. In deze kerk heeft Maarten Luther de eerste evangelische bisschop beëdigd.
Op zondag, 4 juni  wordt medewerking verleend aan de Gottesdienst in de Peterskirche te Leipzig.
We zingen in de Leipziger Thomaskirche rond het graf van J.S. Bach en tenslotte zal er gezongen worden in Erfurt in de Predigerkirche.
Om een idee te geven in welke kerken Jubilate gaat zingen, alvast wat meer informatie over deze imposante basilieken.
 

NAUMBURG (NAUMBURGER DOM)
Naumburg is een plaats in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Het is een van de mooiste steden van Midden-Duitsland. In de Middeleeuwen beleefde de Domstad haar bloeiperiode als belangrijke beurs- en handelsplaats. Geweldige koopmanshuizen, de stadswallen, het prachtige Marktplein en de wereldberoemde Dom getuigen van een rijke historie.Naumburger Dom

Naumburger

Naumburger Dom

De meest bekende attractie in Naumburg is de St. Petrus- en St. Paulusdom, ook wel bekend als de Naumburger Dom. Dit is een van de belangrijkste romaanse bouwwerken van de deelstaat Saksen-Anhalt. Deze indrukwekkende kathedraal is waarschijnlijk in de 11e eeuw gebouwd. De vier torens van de dom zijn niet te missen en zijn het herkenningsteken van de stad. In de kathedraal worden kostbaarheden uit de tijd van de middeleeuwen en de renaissance tentoongesteld.

LEIPZIG
Leipzig ligt in de deelstaat Saksen. Het is na Berlijn de grootste stad van het voormalige Oost-Duitsland. Het is een belangrijk centrum voor uitgeverijen en de daaraan verwante industrie. Leipzig wordt ook wel de stad van de stille revolutie genoemd. In de jaren ’80 bezochten steeds meer mensen de mis in de Nikolaaskerk, waar openlijk werd gepraat over wat er allemaal mis was met de DDR. Dit was normaal gesproken niet mogelijk. En in 1989 groeide dit uit tot openlijke demonstraties op straat, waar de regering geen actie tegen ondernam. De bevolking, die vaak de zin ‘Wir sind das Volk’ (wij zijn het volk) scandeerde, werd zich bewust van hun macht. Uiteindelijk leidde dit tot de val van de Berlijnse Muur, wat het einde van de DDR en de dictatuur betekende.

PETERSKIRCHE
De Petruskerk (Duits: Peterskirche) is een protestants kerkgebouw in het zuidelijke deel van de binnenstad van Leipzig. Het gebouw kent een multifunctioneel karakter en wordt naast de vieringen van erediensten ook gebruikt voor concerten, theateruitvoeringen, tentoonstellingen en samenkomsten zoals het muziek- en cultuurfestival.

Petrus

 

 

 

 


Petruskerk Leipzig

DE THOMASKIRCHE
De Thomaskirche ligt in het centrum van Leipzig en is één van de twee hoofdkerken van de stad. De kerk dateert uit de 12e eeuw en werd in de 13e eeuw omgebouwd tot kloosterkerk. Daarnaast werd er tussen 1482 en 1496 een hal aangebouwd in de laatgotische stijl. Tot op de dag van vandaag is deze hal onveranderd gebleven. De kerk is wereldwijd bekend als thuisbasis van het Thomanechor; het wereldberoemde jongenskoor. Het was ook 27 jaar lang de werkplaats van Johann Sebastian Bach. Het graf van deze bekende componist bevindt zich in het koor van de kerk. Daarnaast speelde de wereldberoemde Mozart in 1789 op het orgel. Het dak van de kerk is extreem steil, de toren werd namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest.

Liepzig

Thomaskirche Leipzig

ERFURT
Erfurt is een levendige stad in de deelstaat Thüringen. Het centrum van Erfurt is een van de meeste indrukwekkende van Duitsland. De bekendste kerken van Erfurt zijn de Dom St. Marien en de St. Severikirche, deze kerken liggen op de Domheuvel.

GESCHIEDENIS
Erfurt werd gesticht door een Nederlander; Bonifatius. Hij werd in 754 vermoord in Dokkum. In 742 stichtte hij een kapel wat later tot Erfurt uit is gegroeid. Erfurt werd ook wel het ‘Rome van het Noorden’ genoemd omdat er veel grote kloosterorden aanwezig waren. De stadskern uit de middeleeuwen heeft de Tweede Wereldoorlog goed doorstaan. Historische gebouwen, sfeervolle straten en pleinen wisselen elkaar af in de stad. Erfurt is de oudste stad van de deelstaat Thüringen. Door de goede ligging aan meerdere handelsroutes kende Erfurt een goede welvaart, groei en macht. Vooral de export van rode kleurstof was erg winstgevend. Erfurt werd in de middeleeuwen een van de grootste steden van Duitsland. Van de 13e tot en met de 15e eeuw beleefde Erfurt een enorme bloei. Door de opkomst van Leipzig kwam hier snel een einde aan. In 1392 werd er de derde universiteit van Duitsland gesticht. Martin Luther was de bekendste student aan de universiteit in Erfurt. Van 1501 tot 1511 verbleef hij in Erfurt. Gedurende de volgende eeuwen trokken er veel invloedrijke personen naar Erfurt. De stad was een belangrijk centrum op het gebied van handel, cultuur en diplomatie. De beroemdste mensen die in Erfurt verbleven waren Friedrich von Schiller, Herder, Christoph Martin Wieland, Johann Sebastian Bach, Tsaar Alexander en Napoleon Bonaparte.

erfurt

 

 

 

 

 

Predigerkirche Erfurt

De Predigerkirche was oorspronkelijk een kloosterkerk. Het is het eerste zuiver gotische gebouw in Thuringen. De onopvallende klokkentoren werd tussen 1447 en 1488 toegevoegd. Bijzonder is dat het begaanbare doksaal uit het midden van de 15e eeuw nog altijd aanwezig is. De oude koorbanken tussen het doksaal en het koor en de zijschepen stammen uit circa 1275. Het gotische vleugelaltaar bevat voorstellingen over de lijdensgeschiedenis van Christus en werd rond 1450 gemaakt.