Jubilate logo
Gepubliceerd op:

vierkorenbriefpapier

 

 

Naar aanleiding van 70 jaar vrede (1945-2015) organiseren het Christelijk Mannenkoor De Lofstem uit Broek op Langedijk, het  Christelijk Mannenkoor Jubilate uit Katwijk, Christelijk Residentie Mannenkoor (CRM) uit Den Haag en Christelijk Gemengd Koor Songs For You uit Beverwijk gezamenlijk een éénmalig concert op 9 mei 2015 in de Bloemenveiling Flora Holland in Rijnsburg.

Uitgevoerd zal worden het project “The Armed Man” van Karl Jenkins.

Thema van dit concert is vrede. Feitelijk is “The Armed Man” een anti-oorlog stuk.

“The Armed Man – A Mass for Peace” van Karl Jenkins zal als geheel door de gezamenlijke koren worden uitgevoerd.

2015 Armed Man 1Een mis, maar absoluut geen gewone! Karl Jenkins heeft een anti-oorlogcompositie geschreven, die zijn basis vindt in de katholieke liturgie met invloeden uit ondermeer jazz en klezmermuziek en met gebruik van gedichten en liederen uit allerlei culturen en landen. Jenkins wil ons laten inzien dat oorlog, in welke vorm dan ook, waanzin is.

Er is geen glorie, er is geen roem: slechts dood, vernieling en angst.

Jenkins componeerde dit zeer indrukwekkende werk ter gelegenheid van het tweede millennium van onze jaartelling; in het bijzonder als een terugblik op de 20e eeuw, die hij duidt als “de meest oorlogszuchtige en destructieve eeuw in onze geschiedenis”.

Bij muziekliefhebbers over de hele wereld is “The Armed Man” inmiddels een begrip. De teksten uit de Bijbel, Koran, Mahabharata, van beroemde schrijvers als Dryden en Kiplin, een overlevende van de Hiroshima atoomaanval en een Vietnam oorlogsveteraan, vormen in combinatie met de eigentijdse, direct aansprekende muziek een aangrijpend geheel.

“The Armed Man” bestaat uit een aantal delen, die ieder ondersteund worden door zeer indringende film- en archiefbeelden van oorlog en vrede. Deze beelden lopen synchroon met de muziek en visualiseren de teksten en melodielijnen op een bijzondere wijze.

Met dit concert willen de koren aandacht vestigen op alle ellende, die in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.
Te makkelijk lijken de mensen te vergeten wat er toen allemaal is voorgevallen.
Als we niet continu het verleden blijven herinneren en gedenken zal de geschiedenis zich herhalen.

De uitdrukking”‘ l’histoire se répète” is er niet voor niets.
Door op de 70e verjaardag van de bevrijding opnieuw de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog in herinnering te brengen willen we proberen ook de huidige generaties (die dit alleen weten vanuit de geschiedenisboekjes) er van bewust te maken/houden dat dit…

NOOIT MEER MAG GEBEUREN !

2015 Armed Man 2